Tarım Takvimi

SERİN İKLİM TAHILLARI EKİMİ

  • Güney sahil bölgelerimiz ile birlikte Ege bölgesi kıyı kesiminde aralık ayı sonuna kadar hububat ekimleri yapılır.
  • Güney Marmara bölgesinde hububat ekimleri aralık ayı boyunca devam eder.
  • Güneydoğu Anadolu bölgesinde 2. ürün mısırdan sonra aralık ayı boyunca hububat ekimleri devam eder.
  • Yozgat, Kırşehir gibi iç Anadolu bölgesinde şeker pancarı hasatları biten yerlerde hububat ekimleri yapılır.

 

SICAK İKLİM TAHILLARI HASADI

  • Şanlıurfa çevresinde 2. ürün olarak ekilen mısır için hasat işlemleri devam eder.

 

MEYVECİLİK ve BAĞCILIK

  • Güney illerimizde narenciyede erkenci limon ve mandalina hasatlarının sonuna gelinmektedir.
  • Orta erkenci çeşitlerin hasatları başlar. Ege bölgesinde narenciye de hasatlar tamamlanır.
  • Ege bölgesinde yağlık, sofralık zeytinler de hasat işlemleri devam eder.
  • Güney Marmara bölgesinde yağlık sofralık zeytin hasat işlemleri aralık ayında da devam eder.
  • Adana, Hatay gibi güney illerinde erkenci soğan, patates ekimleri aralık ayı içerisinde yapılır.
  • Adana, Hatay gibi güney illerimizde zeytin, Antalya ve Mersin illerimizde ise muz ve nar hasatları devam eder.
  • Yağ bitkilerinden kanolada aralık ayında Marmara bölgesinde azotlu gübre kullanımı devam eder.
  • Ege bölgesindeki bağlarda budama faaliyetleri aralık ayı boyunca devam eder.
  • Aralık ayında kışlık olarak kompoze gübre kullanımı yapılır.
  • İç Anadolu bölgesinde aralık ayında cevizlerde budama işlemleri yapılır.
  • Karadeniz bölgesinde fındıklarda bordo bulamacı uygulaması ile uç budaması yapılır.
  • Karadeniz bölgesinde meyvelerde bordo bulamacı uygulaması yapılır.

 

SEBZECİLİK

  • Örtü altı üretimin yapıldığı bölgelerde domates, patlıcan, biber dikimleri aralık boyunca devam eder.
  • Daha önceki aylardan yapılan dikimler için gübreleme faaliyetleri devam eder.
  • Açıkta kışlık sebze (karnabahar, brokoli, ıspanak, pırasa, lahana) üretimi yapılan Ege bölgesinde hasat işlemleri aralık ayı boyunca devam eder.
  • Karadeniz bölgesinde de kışlık sebze hasat işlemleri devam etmektedir.
  • Bağlarda Doğu Anadolu bölgesinde bordo bulamacı uygulamaları yapılır.

 

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ

  •   Yozgat, Kırşehir gibi İç Anadolu illerinde aralık ayında şeker pancarı hasadı tamamlanır.

MEYVECİLİK ve BAĞCILIK

  • Fındık bahçelerinde geçci çeşitlerde budama işlemlerinin son dönemleridir. Ocak ayı içerisinde karanfiller açtığı için karanfillere zarar vermeden sürgün içlerinde zarar yaparak kozalak şeklini alan yapılar toplanmalıdır.
  • Narenciye yetiştiriciliği yapılan Batı Akdeniz bölgesinde hasat işlemleri tamamlanan yerlerde taban gübrelemesi yapılır. Ege bölgesinde hasat işlemleri devam etmektedir. Tamamlanan yerlerde taban gübrelemesi yapılır. Doğu Akdeniz bölgesinde de hasat işleri devam etmektedir hasadı tamamlanan yerlerde ise taban gübrelemesi yapılır.
  • Zeytinde taban gübrelemesine başlanır.
  • Meyve ağaçlarında sıcak bölgelerde taban gübrelemesine başlanır.
  • Muzda bakım onarım işlemleri yapılıp taban gübrelemesi uygulanır.
  • Cevizde yetiştiriciliğinde budama işlemleri yapılır.
  • Badem yetiştiriciliğinde ocak ayı sonuna kadar taban gübrelemesine devam edilir.
  • Ege bölgesinde Bağda budama ve gübreleme işlemlerine devam edilir. Bordo bulamacı uygulaması yapılır.
  • Antep fıstığı yetiştiriciliğinde taban gübrelemesi yapılır.

SERİN İKLİM TAHILLARI

  • Güney bölgelerimizde hububatta azotlu üst gübrelemeye kısmen başlanır.

SEBZECİLİK

  • Örtü altı üretimin yapıldığı bölgelerde dikimleri yapılan sebzeler de damlama sulama gübrelemeleriyle beslemeye devam edilir.
  • Örtü altı çilek yetiştiriciliğinde damlama sulama sistemleriyle beslemeye devam edilir.
  • Soğan ekimleri öncesi toprak hazırlıkları devam eder.
  • Turfanda ekime uygun yörelerde patates ekimine devam edilir.

SEBZECİLİK

  • Yazlık kuru soğan ekimleri bazı bölgeler için şubat ayı içerisinde başlar. Başlamayan bölgelerde ise toprak hazırlıkları yapılır.
  • Erkenci Soğan ekimi yapılan yerlerde gelişimi devam eden bitkiler için üst gübreleme yapılır.
  • Örtü altı yetiştiriciliği yapılan sıcak bölgelerde baharlık sebze (domates, biber, patlıcan, salatalık) dikimleri yapılır. İlk gelişim döneminde azot ve fosfor içeren bitki besin elementleri ile gübrelemeye devam edilir.
  • Salçalık biber ekimleri azalarak devam eder.
  • Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde güzlük ekim yapılan çeşitlerde damlama sulamadan beslemeye devam edilir.

SERİN İKLİM TAHILLARI

  • Güney bölgelerimizde azotlu beslemeye devam edilir. İç kesimler de azotlu besleme ay içerisinde yapılabilir.

SICAK İKLİM TAHILLARI

  • Birinci ürün olarak mısır ekimleri için toprak hazırlıkları hava şartlarına bağlı bir şekilde tedrici olarak yapılır.

MEYVECİLİK ve BAĞCILIK

  • Narenciyede bölgesel olarak tabandan beslemeye devam edilir.
  • Çilek yetiştiriciliği yapılan yerlerde azotlu ve fosforlu besleme yapılır.
  • Antep Fıstığında azotlu besleme yapılır.
  • Fındık bitkisinde Şubat ayının ikinci yarısından itibaren tabandan besleme yapılır.
  • Muz yetiştiriciliğinde onarım işlemlerine devam edilir taban gübre uygulamaları sürdürülür.
  • Bölgesel olarak meyve bahçelerinde ay içerisinde taban gübrelemesi başlar.
  • Zeytinlerde tabandan besleme ay içerisinde başlar.
  • Bağlarda budama ve bitki besleme işlerine devam edilir.
  • Sarımsak ekimleri mevsim koşullarının uygunluk durumuna göre ay içerisinde başlar.

 

 

NİŞASTA BİTKİLERİ

  • Erkenci bölgelerde ekilen patates için bakım işlerine devam edilir.

BAKLAGİL&BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

  • Hava şartlarına bağlı olarak çayır mera yem bitkilerinde ekim yapılır.

SEBZECİLİK

  • Sebze yetiştiriciliğinde bakım ve gübrelemeye devam edilir. Fideler hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanır.
  • Yazlık kuru soğan için hava şartlarına bağlı olarak ekimler devam etmektedir.
  • Kışlık sebze (pırasa, ıspanak, lahana, karnabahar, brokoli) hasadı ay içerisinde devam eder.

SERİN MEVSİM BAKLAGİLLERİ

  • Nohut ekimi yapılan yerlerde toprak hazırlıkları yapılır.
  • Kış aylarında ekim yapılan mercimekte zararlılar ile mücadele kapsamında ilaçlama faaliyetleri yapılır.

TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER

  • Tütün fideleri ay içerisinde tarlalara şaşırtılır.
  • Çaylıklarda gübreleme işleri ay içerisinde başlanır.

YAĞ BİTKİLERİ

  • Ayçiçeği ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır.

SERİN İKLİM TAHILLARI

  • Hava şartlarına bağlı olarak hububatta üst gübrelemeye devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır.

SICAK İKLİM TAHILLARI

  • Mısır ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır. Sıcak bölgelerde mısır ekimlerine ay içerisinde devam edilir.

MEYVECİLİK, BAĞCILIK ve ZEYTİNCİLİK

  • Narenciyede azotlu gübreleme işlemleri tamamlanır, yaprak gübrelemesine geçilir fosforlu gübrelemelere devam edilir.
  • Muz yetiştiriciliğinde onarım işlemlerine devam edilir. Taban gübre uygulamaları sürdürülür.
  • Fındıklarda taban gübrelemesine devam edilir.
  • Antep fıstığında azotlu gübrelemeye devam edilir.
  • Zeytin yetiştiriciliğinde budama işlerine devam edilir. Sürgün oluşturmak için azotlu gübreleme yapılır.
  • Bağcılıkta hava şartlarına bağlı olarak budama işlemlerine devam edilir. Aşılamalar yapılır.
  • Meyvecilikte hava şartlarına bağlı olarak budamalara devam edilir. Bordo bulamacı, bakırlı ilaçlamalar yapılır. Kimi bölgelerde azotlu gübrelemeler başlar.

LİF BİTKİLERİ

  • Sıcak bölgelerde pamuk ekimleri için toprak hazırlıkları yapılır.

NİŞASTA BİTKİLERİ

  • Erkenci bölgelerde ekilen patates için potasyumlu ve azotlu beslemeye devam edilir.
  • Şekerpancarı ekimlerine başlanır.

BAKLAGİL&BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

  • Hava şartlarına bağlı olarak çayır mera yem bitkilerinde ekim işlemleri tamamlanır.

SEBZECİLİK

  • Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde hasatlar devam eder iken potasyumlu gübre kullanımı yapılırken yayla yerlerinde ekim dikim işleri başlar taban gübreleri ve toprak düzenleyiciler kullanılır.
  • Yazlık kuru soğan da kimi yerlerde ekimler azalan bir şekilde devam eder. Ekimi devam eden yerlerde taban gübrelemesi yapılırken erken ekilen bölgelerde ise çapalama işlemlerine geçilir. Erkenci ekimlerde potasyumlu ve azotlu gübrelemelere devam edilir.
  • Örtü altı yetiştiriciliğinde hasat işlerine devam edilir potasyumlu gübrelemeler yapılır. Yayla yerlerde dikim işleri öncesi taban gübrelemesi ile toprak düzenleyiciler kullanılır.
  • Açık alan ve örtü altı sebze yetiştiriciliğinde toprak hazırlıkları yapılır.
  • Kışlık sebze hasatları devam eder.

SERİN MEVSİM BAKLAGİLLERİ

  • Nohut ekimi yapılır. Çıkış yapan bitkiler için ot mücadelesi yapılır.
  • Kıştan yapılan mercimek ekimlerinde yabancı ot mücadelesi yapılır.

TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER

  • Tütün fideleri andallardan tarlalara ay içerisinde şaşırtılır.
  • Çaylıklarda gübreleme işleri ay içerisinde devam eder.

YAĞ BİTKİLERİ

  • Ayçiçeği ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır.

SERİN İKLİM TAHILLARI

  • Hava şartlarına bağlı olarak hububatta üst gübrelemeye devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Pas ilaçlamaları yapılır.

SICAK İKLİM TAHILLARI

  • Mısır ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır.

MEYVECİLİK, BAĞCILIK ve ZEYTİNCİLİK

  • Narenciyede azotlu gübrelemeler tamamlanır. Bakım işlemlerine devam edilir.
  • Muz yetiştiriciliğinde fosforlu ve azotlu gübreleme başlar onarım işlemleri tamamlanırken hasat işlemleri azalan bir şekilde nihayetlenir.
  • Fındıklarda kozalak akarı, külleme mücadelesine başlanır.
  • Antep fıstıklarında azotlu gübreleme işi tamamlanmıştır. Karagöz kurdu mücadelesi yapılır.
  • Bademlerde iç kurdu mücadelesi yapılır.
  • Zeytin yetiştiriciliğinde çiçek gelişimi için fosforlu gübrelemelere devam edilir.
  • Bağcılıkta salkım uzatma uygulamaları yapılır.
  • Meyvecilikte bordo bulamacı ilaçlamalarına devam edilir.
  • Kiraz ve şeftalilerde dengeli ve azotlu gübrelemelere devam edilir.

LİF BİTKİLERİ

  • Sıcak bölgelerde pamuk ekimleri için toprak hazırlıkları yapılır.

 

NİŞASTA BİTKİLERİ

  • Erkenci bölgelerde ekilen patateste hasat işlemlerine başlanır. İç bölgelerde patates ekimlerine devam edilir.
  • Şekerpancarı ekimlerine azalan bir ivmeyle devam edilir.

BAKLAGİL&BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

  • Hava şartlarına bağlı olarak çayır, mera yem bitkilerinde azotlu gübrelemelere devam edilir. Yaprak gübrelemeleri yapılır.

SEBZECİLİK

  • Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde hasatlar devam eder yayla ekim alanlarında fosforlu, azotlu gübrelemelere devam edilir.
  • Yazlık soğanlarda çapalama ve azotlu besleme uygulamaları yapılır. Turfanda soğan ekimlerinde hasat işlemlerine devam edilir.
  • Açık alan sebze yetiştiriciliğinde fosforlu beslemeye devam edilir.
  • Erkenci kavun karpuz ekimlerinde azotlu, fosforlu, potasyumlu gübrelemelere beslemeye devam edilir.
  • Mayıs ayı ortalarından itibaren karpuz hasatlarına geçilir.

TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER

  • Tütün fideleri şaşırtma işlerine devam edilir.
  • Çaylıklarda gübreleme tamamlanır mayıs ayı sonu gibi ilk sürgün hasadı gerçekleştirilir.

YAĞ BİTKİLERİ

  • Ayçiçeği ekimlerine azalan bir ivmeyle devam edilir.
  • Kanola için azotlu besleme tamamlanır çiçeklenme olan bitkiler için çiçekten sonra potasyumlu gübrelemeye devam edilir.

SERİN İKLİM TAHILLARI

Hava şartlarına bağlı olarak hububatta tabandan besleme işlemleri tamamlanır. Yapraktan beslemeye devam edilir.

SICAK İKLİM TAHILLARI

  • Erkenci patates soğan hasadı yerlerine 2. ürün mısır ekimlerine geçilir.
  • Gelişimi devam eden mısırlarda azotlu besleme yapılır.

MEYVECİLİK, BAĞCILIK ve ZEYTİNCİLİK

  • Narenciyede azotlu, potasyumlu ve kalsiyumlu beslemeye devam edilir.
  • Muz yetiştiriciliğinde fosforlu ve azotlu besleme devam eder oransal olarak bir miktar potasyumlu gübreleme yapılır.
  • Fındıklarda kozalak akarı, fındık kurdu, külleme mücadelesine devam edilir. Azotlu gübrelemenin 2. kısmı yapılır.
  • Antep fıstıklarında yaprak gübrelemelerine devam edilir.
  • Bademlerde iç kurdu mücadelesine ve yapraktan gübrelemelere devam edilir.
  • Zeytin yetiştiriciliğinde çiçek gelişimi için fosforlu gübrelemelere devam edilir.
  • Bağcılıkta çiçeklenme dönemi sonrası dengeli desenlerde gübrelemelere devam edilir.
  • Pembe tomurcuk dönemine giren elmalarda azotlu fosforlu ve mikro elementli gübrelemelere devam edilir.
  • Kirazlarda potasyumlu beslemeye devam edilir.
  • Meyvecilikte azotlu beslemeye başlanır.

LİF BİTKİLERİ

  • Pamuk ekimleri başlar.

 

NİŞASTA ve ŞEKER BİTKİLERİ

  • Erkenci bölgelerde hasatlar devam ederken diğer bölgelerdeki patateslerde azotlu besleme yapılır.
  • Şeker pancarlarında çapalama, seyreltme işleri azotlu ve yaprak besleme yapılır.

BAKLAGİL&BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

  • Ay içerisinde biçimlere devam edilir biçim sonrası yapraktan besleme yapılır.

SEBZECİLİK

  • Sebzelerde fide dikimleri gerçekleştirilir.
  • Açığa ekim yapılan yazlık sebzelerde azotlu besleme ve yapraktan besleme yapılır.
  • Soğan ekimlerinde ikinci üst gübreleme yapılır.
  • Ekimleri tamamlanan domates, biber için ay içerisinde azotlu beslemeye geçilir. Ekim zamanına bağlı olarak çiçeklenme dönemi öncesi fosfor içerikli besleme yapılır.
  • Sanayilik domateslerde azotlu ve fosforlu besleme yapılır.
  • Bu ay içerisinde karpuz hasatları başlar.
  • Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde hasada devam edilir.
  • Sarımsak alanlarında potasyumlu besleme yapılır.
  • Nohut bitkisinde antraknoz ilaçlamaları yapılır.

TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER

  • Tütünde azotlu besleme eksiklikleri giderilir. Hastalık ve zararlı mücadelesi yapılır.
  • Çaylıklarda gübreleme tamamlanır ilk sürgün kesimi devam eder.

YAĞ BİTKİLERİ

  • Ayçiçeğinde erkenci ekimlerde çapalama işlerine devam edilir azotlu besleme yapılır.
  • Çerezlik ayçiçeklerinde ara çapalama ile birlikte azotlu besleme yapılır. Damlama sulamadan ise fosforlu, azotlu beslemeye geçilir.

SERİN İKLİM TAHILLARI ile SERİN MEVSİM BAKLAGİLLERİ

  • Yazlık olarak ekilen arpalarda ot ilaçlaması ile birlikte yapraktan besleme yapılır.
  • Bölgesel olarak buğday hasadına başlanırken kimi bölgelerde hasat tamamlanır.
  • Mercimek hasatları başlar.

SICAK İKLİM TAHILLARI

  • Çeltik ekimlerine devam edilir.
  • Birinci ürün mısırda azotlu beslemeye devam edilir.
  • İkinci ürün danelik ve silajlık mısır ekimlerine başlanır.
  • Çeltiklerde yabancı ot ilaçlaması ve birinci azotlu gübre uygulamaları yapılır.
  • Güney de çeltik ekimi yapılan yerler için ekimler başlar.

MEYVECİLİK, BAĞCILIK ve ZEYTİNCİLİK

  • Kirazlarda ve eriklerde ay içerisinde hasat işlerine geçilir.
  • Fındıklarda külleme mücadelesine bölgesel olarak devam edilir. Yapraktan besleme yapılır.
  • Şeftali ve nektarinler için erkenci çeşitlerde bu aydan itibaren hasatlar başlar.
  • Armut, şeftali ekilen bölgelerde hastalık ve zararlılara karşı ilaçlamalar ile birlikte yapraktan beslemeye devam edilir.
  • Zeytinlerde fungal patojenlere karşı fungusit ve insektisit uygulamaları yapılır. Meyveye duran zeytinlerde potasyumlu beslemeye geçilir.
  • Bağlarda havanın nisbi neminin fazla olmasından ötürü küllemeye neden olan fungal patojenlere fungusit ilaçlamalarıyla birlikte potasyumlu kalsiyumlu mikro elementli besinler uygulanır.
  • Meyvelerde dengeli beslemeye devam edilir.
  • Çilekte hasat devam eder.
  • Muzlarda hasat azalan bir ivmeyle devam eder. Fosforlu ve potasyumlu beslemeye devam edilir.
  • Narenciyede fosforlu ve azotlu besleme yapılır.
  • Turfanda sert çekirdekli meyve hasadı devam eder.
  • Yüksek rakımlı bölgelerde meyvelerde azotlu beslemeye devam edilir.
  • Yumuşak çekirdekli meyvelerde karaleke, iç kurdu mücadelesi yapılır.
  • Antepfıstıklarında potasyumlu besleme yapılır.
  • Sert çekirdekli meyvelerden kayısılarda çekirdeğin renklenmesinden sonra potasyumlu beslemeye devam edilir.

LİF BİTKİLERİ

  • Pamukta birinci azotlu beslemeye yapraktan yapılan uygulamalar ile başlanır. Takip eden 20-25 gün içerisinde ikinci azotlu besleme gerçekleştirilir. Kırmızı örümcek, yaprak kurdu mücadelesi yapılır.