GÜBRETAŞ, toprak analizine dayalı bilinçli bitki beslemeyi yaygınlaştırmak, üreticilere bol verimli ve üstün kaliteli ürün yetiştirmenin yollarını göstermek amacıyla her yıl ülkemizin farklı noktalarında çeşitli tarımsal bitkiler için Model Üretim Alanları oluşturmaktadır. Model Üretim Alanları’nda toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre hazırlanan bitki besleme programları uygulanmaktadır. Önder üreticiler ile birlikte yürütülen bu projenin diğer bir amacı da optimum gübre tüketimi ile en yüksek verimin elde edilmesidir. Böylece gereğinden fazla gübre tüketiminin önüne geçilerek kaynak israfının önlenmesi ve en değerli hazine konumundaki topraklarımızın korunması hedeflenmektedir. Üretim ve hasat dönemleri kayıt altına alınmakta, elde edilen sonuçlar hazırlanan filmler ve infografikler ile çeşitli iletişim mecraları üzerinden tüm üreticilerle paylaşılmaktadır.
2018 yılına kadar yılda 4 veya 5 model üretim alanı oluşturulurken; üreticilerin bizzat arazide gözlemleyerek bilgi edinme yöntemine ilgisinin artması üzerine bu sayı 2018 yılında 20, 2019 yılında 27 ve 2020 yılında ise 31, 2021 yılında ise 33’e yükselmiştir. Proje kapsamında önder üreticiler ekim hasada kadar uzman ziraat mühendislerimizin danışmanlığında sürdürülebilir tarım uygulamaları yürütmektedir.
Birçok model alanda Türkiye ve bölge ortalamasının %50 , proje ortağı önder çiftçi ortalamasının ise %20 üzerinde verim elde edilmesi üreticilerin bilinçli tarıma olan ilgisini artırmaktadır.
Model alanlarda elde edilen sonuçlar, hasat öncesi veya hasat günü düzenlenen etkinlikler ile bölgedeki üreticilere de duyurulmaktadır.
Üretim dönemi kayıt altına alınmakta, yapılan uygulamaları anlatan filmler ve infografikler ile çeşitli iletişim mecraları üzerinden tüm üreticilerle paylaşılmaktadır.
Model üretim alanlarının oluşturulduğu bölgelerde, toprak analizi başta olmak üzere verim ve kaliteye etki eden bitki besleme unsurlarıyla ilgili farkındalığın arttığı gözlenmektedir.